Сензационната скулптура на прочутия испанския художник Еухенио Мерино - Aqui murio

...
Сензационната скулптура на прочутия испанския художник Еухенио Мерино - Aqui murio
Коментари Харесай

Трупът на Пикасо шокира Мадрид

Сензационната статуя на прочутия испанския художник Еухенио Мерино - Aqui murio Picasso („ Тук умря Пикасо “), или в резюме „ Труп “ - шокира публиката на 42-то издание на панаира за модерно изкуство „ Арко 2023 “ в Мадрид. Със събитието се означават 50 години от гибелта на огромния създател Пабло Пикасо, като акцент на експозицията е хиперреалистичното копие на „ натрупа “ му, облечен в типичната за него синьо-бяла раирана блуза, а тялото е положено алегорично върху надгробна плоча.

" Арко 2023 " беше намерено от крал Фелипе VI и кралица Летисия при голям интерес от страната на публиката. Вестник „ Ел Паис “ означи, че пред творбата, която се продава за 45 000 евро, се образуват дълги опашки от фенове, с цел да я видят и, парадоксално, даже да си създадат селфи с нея. Засега сред публиката бяха единствено авансово поканени посетители, включително политици, търговци на творби на изкуството, колекционери и публицисти. Панаирът отваря порти за необятната аудитория в петък, а до неделя уредниците чакат към 100 000 гости.
               

Дръзката статуя на Еухенио Мерино изобличава потреблението на фигурата на художника за търговски и туристически цели, изключително в родния град на Пикасо - Малага. Наред с тази статуя в изложбения център „ ИФЕМА “ в Мадрид са изложени и доста други произведения на самия Пикасо, който дружно с французина Жорж Брак е считан за създател на кубизма.
               

Панаирът е извънредно забавен и новаторски и демонстрира трендовете в изкуството на 21-и век. 

Тази година няма специфична гост-държава в Арко. Темата е „ Средиземноморието: кръгло море “. В „ Арко 2023 “ вземат участие общо 211 галерии от над 30 страни. След страната хазаин Испания, най-силно показана е Германия с 29 показани галерии с нейни произведения.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР